A legtöbb áldozatot szedő sorozatgyilkos

LEGTERMÉKENYEBB

SOROZATGYILKOS

24 áldozat

Kiss Bélának (1877-1915?), a magyar sorozatgyilkosok legtermékenyebb képviselőjének 24 áldozata volt, akiket vélhetően 1912 és 1914 között ölt meg. 

A képen látható kackiás bajuszú, szúrós tekintetű „úriember” volt Magyarország első és minden bizonnyal „legszorgalmasabb” sorozatgyilkosa. Minden bizonnyal akkor indult el ezen a nem éppen dicső úton, amikor 1912-ben a neje megcsalta és elhagyta szeretője kedvéért, vagyis csak elhagyta volna, hisz a precíznek és megbízhatónak ismert bádogos mester mindkettőjüket diszkréten eltette láb alól.

legtermékenyebb sorozatgyilkos

Kiss ezt követően házassági hirdetéseket adott fel újságokban és több mint 70 levelező partnere közül végül legalább huszonkettővel végzett. Napközben szorgosan dolgozott, szomszédai és ismerősei simulékony természetű, jó kiállású, megbízható és kellemes embernek tartották, bár némiképp nehezményezték, hogy soha sem néz egyenesen a szemükbe. Lehet persze, hogy ez volt a szerencséjük… Éjszakánként viszont kiöltözött és belevetette magát az akkori pesti éjszakába. És házának udvarában egyre csak gyűltek a bádoghordók… amit a helyi rendőrnek azzal magyarázott, hogy benzint tárol a szűkebb időkre a közelgő háború miatt.

Hogy hogyan cserkészte be és végzett pontosan a többnyire némi vagyonnal rendelkező cselédlány áldozataival, nem tudjuk, mindenesetre 1916 májusában, cinkotai bérelt házában hét bádoghordóban egy-egy – tartósítószerben eltett – női holttestre leltek. A mumifikálódott tetemek fojtogatás és erőszak nyomait viselték magukon. Brrr… hátborzongató.

Az osztrák-magyar hadsereg szerint ekkora már Béla “barátunk” meghalt, mégpedig 1915-ben hadifogságban. A rendőrség viszont azt gyanította, hogy elcserélte papírjait egy halott katonatársával és lelécelt. Ezt a verziót támasztja alá, hogy később látni vélték őt a budapesti Margit hídon, a new yorki Times Square-n, sőt Hofmann néven (ezt a nevet viselte levelezéseiben is) állítólag eldicsekedett fojtogatással elkövetett gyilkosságaival egy idegenlégiós haverjának is. Mondanám, hogy lehet, hogy még köztünk él, de hát nem valószínű, hisz már 149 éves lenne. 

KISS BÉLA – A HALHATATLAN

Neve viszont – úgy tűnik – mindörökre fennmarad, hisz cikkek és könyvek garmadája számol be cinkotai emberünk rémtetteiről és nem csak magyar nyelven. Ráadásul BelaKiss néven jelenleg is fut egy amerikai – szakértő barátom szerint elég gyengécske – metalzenekar, 2013-ban pedig a németek gondoltak egy nagyot és egy horrorfilmmel (címe: Bela Kiss: Prologue) emlékeztek meg magyar honfitársunk „alkotásáról”. A filmet azért nem ajánlanám senkinek, IMDb-s pontszáma 4,1/10 csupán.

Könyvajánló

magyar sorozatgyilkosokA Magyar Sorozatgyilkosok (Halál angyalai) dokumentumkönyv 1900-tól napjainkig jár utána a tényleges magyar sorozatgyilkosságok történeteinek. A tiszazugi sorozatgyilkosságok hátteréről és a kulcsi merényletről éppen úgy beszámol. Évente legalább egy sorozatgyilkos tevékenykedik hazánkban, aki legalább három áldozatot produkál. A halál angyalai magyar állampolgárok, olyanok külsőre, mint bármelyikünk. Átlag magyar állampolgár, középkorú, elvált, rendezetlen szülők kulcsos gyermeke. Értékes dokumentum és krimi egyszerre.

Ajánlott programok

Kertvárosi Időutazó, azaz Benedek Ágnes szervezésében szinte minden évben indul egy túra az asszonyfaló sorozatgyilkos nyomában. Ő így vezeti fel a történetet: 

JÓKÉPŰ LEGÉNY volt Kiss Béla, nem csoda, hogy nők tucatjai habarodtak bele – erről is hallhatsz a séta-nyomozáson, május 19-én. Így írt neki egyik szeretője: “Kedves Béla! Szerencsésen hazaérkeztem. Semmi bajom hála Istennek, nem történt. Csak nagyon üres minden, ha kimegyek az utcára, vagy akárhová megyek, nem látom önt, drága Bakám. Olyan nehéz visszagondolni Mátyásföldre, úgy fáj a szívem. Bocsásson meg, hogy ilyen csúnyán írok, de a könnyektől nem látok. Úgy fáj a szívem, hogy olyan messze vagyunk egymástól. De talán már nem tart sokáig. Róza” Ő túlélte a Bélával való találkozást, de jó páran az áldozataivá váltak. 

 •  
  2
  Shares
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..