BEMUTATKOZÁS

Magyar legek, hogy büszke magyar legyek

A magyar ember már csak olyan, hogy mindenben a kiemelkedőt, a kitűnőt keresi.

A legnagyobbat, a legkisebbet, a legszebbet, a legkövérebbet, a legmélyebbet, a legveszélyesebbet, a legdrágábbat, a legolcsóbbat, a legelsőt és a legutolsót – és persze folytathatnám a sort – könnyebben meg tudjuk jegyezni. Természetesen jobban is érdekel bennünket, mint a második, harmadik vagy a valahol középen álló, legyen szó akár sportteljesítményről, hegyek magasságáról vagy éppen emberek szépségéről. (De hogy tényleg így van, itt van néhány kvíz, érdemes ellenőrizni!)

Azokon a területeken, amelyek fontosak számunkra, ismerjük a legjobbat, a legelsőt és talán még a leggyengébbet és a legutolsót is. Ugyanakkor többnyire nagyon keveset tudunk mindazokról vagy mindarról, amely nem viseli a leg jelzőt.

Nyilván agyunknak így könnyebb.

Ráadásul ezt a tudásunkat szeretjük megosztani embertársainkkal, hisz ezek a legleglegek érdekesek, lenyűgözőek és olykor még elgondolkodtatóak is.

Heves viták alakulhatnak ki egy-egy esetben, hogy például ki a világ legjobb focistája, ki rúgta a legtöbb gólt a legutóbbi bajnokságban, melyik a leggazdagabb ország, hol van a legtöbb templom és így tovább.

Egy jó társaság szinte mindenen és annak ellenkezőjén is el tud vitatkozni akár órákon át is.

Így született meg a Guinness rekordok könyve is.

1951-ben Sir Hugh Beaver, a Guinness Sörfőzde akkori igazgatója fejéből pattant ki az ötlet, amikor éppen kedvenc sportjának, a vadászatnak hódolt.

Társai azon kezdtek el vitatkozni, hogy a nyírfajd vagy az aranylile a leggyorsabban repülő madár. Nem tudták eldönteni, de Beaver úgy vélte jó lenne egy adatbázis, egy könyv, amely az ehhez hasonló érdekességeket tartalmazza.

1955. augusztusában az ötletből valóság lett, s kiadták az első Guinness Rekordok Könyvét, amely karácsonyra a bestseller listák élére került. És azóta is töretlen a sikere.

Ugyanakkor viszont, ha az ember kicsiny hazánkról szeretne többet megtudni és a saját házi rekordjainkra lenne kíváncsi, nagyon kevés forrás áll a rendelkezésére.

Volt a ma már klasszikusnak mondható, Rózsa György által 17 éven át vezetett, LEG-LEG-LEG című szórakoztató TV műsor, megjelent egy-két könyv a témában ill. létezik néhány honlap is, amelyek összegyűjtik a magyarországi rekordkísérleteket, rekordokat, de nem létezik olyan, amely a Guinnesshez hasonlóan törekedne egyfajta teljességre és megjelenítene mindent, ami magyar leg.

Célom ezért ezen a honlapon, hogy a lehető legtöbb magyar vonatkozású leget összegyűjtsem és bemutassam az aziránt érdeklődőknek, legyen az sportteljesítmény, művészeti érdekesség, földrajzi „szélsőség” vagy éppen technikai bravúr.

Természetesen sohasem lehet teljes és végleges ez a gyűjtemény.

Egyrészt azért, mivel időben változnak egyes legek (pl. a 100 méteres síkfutás magyar rekordja holnap már lehet, hogy nem annyi lesz, amennyi még ma).

Másrészt lehetnek olyan rekordkísérletek, amelyek ma még „felfedezetlen” területeket kívánnak meghódítani (ez szinte bármi lehet).

Harmadrészt pedig én is folyamatosan találok újabb és újabb legeket, amelyeket ez idáig nem mutattam be.

Álmom, hogy ez legyen a legnagyobb, legteljesebb MAGYAR LEGEK gyűjteménye!

Kalandra fel, ismerjük meg a hazánkat!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •