Az első nemzeti park

ELSŐ, LEGNAGYOBB

NEMZETI PARK

1973.01.01, 82 000 ha

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkja, melyet 1973. január 1-jén hozott létre az Országos Természetvédelmi Hivatal. Területe 82 000 hektár, ezzel kiérdemelte idehaza a legnagyobb címet is.

A Nemzeti Park üzemelteti az ország egyetlen utasokat szállító halastavi kisvasútját, mely Magyarország legnagyobb mesterséges halastavánál, a Kondás tónál végződik.

Itt fészkelt először hazánkban a pusztai ölyv.

A Hortobágy az ország legnagyobb „madárszállója”.

Itt található a történelmi Magyarország leghosszabb közúti kőhídja, a Kilenclyukú híd.

hortobágyi nemzeti park
Világörökségi helyszín

1999. november 30-án Marrákesben, az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén felvették a Hortobágyi Nemzeti Park egész területét a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára. Az UNESCO Világörökségi Listáján 2018 febuárjában 1073 világörökségi helyszín található, amelyből 832 a kulturális értékei miatt kapta meg ezt a címet. Ebből közel 90 sorolható a kultúrtáj kategóriába. Ám ezek közül is csak mintegy 7-ben – köztük van a Hortobágyi Nemzeti Park is – játszott szerepet a pásztorkodás, a pásztoroló állattartás a tájkép alakításában.

világörökség - hortobágyi nemzeti park

Könyvajánló

hortobágyi nemzeti park

Hazánk első és mindmáig legnagyobb Nemzeti Parkját 1973-ban hozták létre 52 ezer hektáron. Az alapításkori terület teljes egészében UNESCO Bioszféra Rezervátum, egyharmada nemzetközi jelentősógű vizes élőhely, melynek védelméről a Ramsari Egyezmény is intézkedik. A Hortobágy az ember és természet tartós együttélésének kiemelkedő példájaként 1999 decemberében kapta meg az UNESCO “Világörökség része” címet.

A kiterjedt természetes gyeptársulásokkal borított legelőkön az egykori vadon élő patásokat (vadlovak, őstulok) háziállatok: szarvasmarhák, juhok helyettesítik, melyek közül az őshonos fajták, mint a szürkemarha, rackajuh kiemelt szerepet kapnak.

A Hortobágyi Nemzeti Park legfontosabb feladata, hogy a területét körülölelő szántóföldek tengerében őrízze az egykori Alföld természetes képét, és fenntartsa a hazánk által is aláírt Riói Egyezményben lefektetett alapelvek szerint a vadon élő állat- és növényfajok, élőhelyek változatosságát, a biológiai sokféleséget.

Ajánlott programok

2018. ÉVI HORTOBÁGYI RENDEZVÉNYEK

JÚNIUS 16. Nyári Napforduló Ünnep
JÚLIUS 6-8. Hortobágyi Lovasnapok
AUGUSZTUS 18-20. Hortobágyi Hídivásár – Országos Kirakodó és Népművészeti vásár
SZEPTEMBER 8-9. Hortobágyi Pásztorok és Magyar Hagyományőrző Pásztorkutyások Találkozója
OKTÓBER 6. Magyar Szürke-Barátok Találkozója
OKTÓBER 20-21. Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál – “A természet őszi ünnepe a Hortobágyon”
NOVEMBER 9. Nyugdíjas Est
DECEMBER 8. Faluházi Advent

 •  
  4
  Shares
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..