A leghosszabb ideig tevékenykedő sportkommentátor (egyben világrekord)

LEGHOSSZABB IDEIG

SPORTKOMMENTÁTOR

64 év (1948-2012)

Szepesi György (1922-2018) volt Magyarországon és egyben a világon a leghosszabb ideig aktív sportkommentátor.

1945-től volt a Magyar Rádió munkatársa, ahol riporterként, osztályvezetőként, bonni tudósítóként dolgozott. Londontól Londonig, azaz 1948-tól 2012-ig közvetített olimpiákról, míg a labdarúgó-világbajnokságokon 1954-től 2010-ig dolgozott.

Sportvezetőként is bizonyított, 1978 és 1986 között ő volt a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, 1982 és 1994 között a FIFA vezető testületének volt tagja.

1995-ben megkapta a NOB Olimpiai Érdemrend ezüstfokozatát, 2002-ben Pulitzer-emlékdíjat, 2005-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta. 2005 óta Budapest díszpolgára.

Szepesi György munkásságát számos egyéb elismerés is övezi: első magyar sportújságíróként kapta meg a Gerevich-díjat, birtokosa az Orth György-díjnak, az Aranytollnak, 2007 januárjában Kodály Zoltán közművelődési díjat vehetett át a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány kuratóriumától, amely 1993 óta az oktatás, a kultúra és a tudomány területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyiségeket tünteti ki. 2004-ben lett a Prima Primissima-díj kitüntetettje, s ugyanebben az évben a Magyar Sportújságírók Szövetsége Életműdíjjal jutalmazta. 2012-ben FIFA-érdemrendet kapott. 2012-ben az újonnan alapított Magyar Sportsajtó Halhatatlanja díjat és a Magyar Olimpiai Bizottság sajtóbizottságának Média különdíját vehette át. 2016-ban Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Életműdíját kapta meg. 

Anglia-Magyarország 3-6 Szepesi György közvetítésével (forrás: youtube, hatharom.hu)

szepesi györgy
guinness rekord

Könyvajánló

szepesi györgyTeljes felelősséggel ajánlom ezt a könyvet elolvasásra, bár bevallom, elfogult vagyok a szerzővel szemben. Ebben nincs semmi rendkívüli: ki nem elfogult Szepesi Györggyel szemben? Csakhogy az én esetemben ez sokszorosan indokolt, ugyanis az ő égisze alatt kezdtem rádiós pályámat. Ne tessék kérdezni mikor, 1947 februárjában! Folytatom:
Tessék mondani: volt valaha boldogabb labdarúgó napja ennek az országnak 1953. november 25-nél? Amikor hatszor dörgött az ágyú Wembley csataterén és Szepesi György hatszor kiáltotta világgá utánozhatatlan hanglejtéssel kedvenc varázsigéjét, hogy: Gól! Góól! Góóól! … (Peterdi Pál)

Ajánlott programok

Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely

Valódi időutazás vár minden jelenlévőt a megújult Rádió és Tv-Történeti Kiállítóhely megtekintése során, ahol átfogó képet kaphatunk a magyarországi audiovizuális kultúráról a kezdetektől napjainkig, a jövő eszközeinek segítségével.

 •  
  2
  Shares
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •