A leggyorsabb állat

Leggyorsabb állat

vándorsólyom

322-389 km/h

A vándorsólyom nem csak Magyarország, hanem a Föld leggyorsabb állata, hiszen – feljegyzések szerint – 322 km/h-s (más források szerint akár 389 km/h-s) sebességgel is képes repülni. Gyakorlatilag minden kontinensen előfordul, nagy elterjedése miatt számos alfaja alakult ki.

Hazánkból az 1960-as években gyakorlatilag eltűnt, sokáig nem találkozhattunk vele, csak 1997-ben költött hosszú idő után újra a Pilisben. Az elmúlt évtizedben körülbelül 20-40 párra volt tehető a hazai fészkelő-állománya, ráadásul folyamatosan növekszik a költőpárok száma középhegységeink sziklafalain és elhagyott kőbányáiban. Egyre gyakoribb téli vendég. 2018-ban 48-49 itthon telelő vándorsólymot figyeltek meg.

Nem csak vidéken lehet megfigyelni, találkozhatunk tornyokon éjszakázó példányaival, akár Budapesten is. 

A leggyorsabb állat egyben kedvelt solymászmadár, ezért régebben sok fészket kifosztottak, a fiókákat pedig kicsempészték az országból. A legnagyobb problémát azonban a DDT (rovarirtószer) mérgezés jelentette. Elsősorban ez vezetett az eltűnésükhöz a 60-as években.

Egy nagyméretű balatoni halpusztulást követően Magyarországon – a világon először – 1968-ban a DDT használatát betiltották, így közel 30 év múlva újra megjelenhettek ezek a fenséges madarak.

Az Európában gyűrűzött vándorsólymok közül a legidősebb példány több mint 17 évet élt.

Az év madara 2018-ban.

Bringás kontra a leggyorsabb állat (forrás: youtube)

A budapesti Bazilikán éjszakázó vándorsólyom (fotó: Prommer Mátyás)

Könyvajánló

magyarország madarai - vándorsólyomA könyv célja rövid áttekintést nyújtani a madarakról és madárvédelemről általában, a madármegfigyelés és -kutatás módjainak ismertetése, a hazai helyzet és a különböző élőhelyek leggyakoribb vagy legjellegzetesebb fajainak bemutatása. Nem eltitkolt cél az sem, hogy azoknak, akik eddig még nem foglalkoztak madarakkal, felkeltsük az érdeklődését,…

Ajánlott programok

 A Budapesthez simuló hegyek közti völgyben megbújó Budakeszi Vadaspark a budapesti Széll Kálmán tértől mindössze húsz percnyire található.

Több mint 50 faj hazánkból és a Kárpát-medencéből.

 •  
  4
  Shares
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..